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Special, bijlage bij Bridge Training 733 van 15 februari 2018
Redactie:

Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck

en Rob Stravers (eindredactie)

Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl 
De Bridge Training is gratis! 
Alleen als je toch graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: rekeningnummer: NL76 ABNA 0549 4444 40 t.n.v. R.A.M. Stravers 
(BIC-code: ABNANL2A). 

Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk! En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’.
Eindejaar bridgedrive en diner

Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken: als de pot het toelaat, breiden we het aantal deelnemers uit door zoveel mogelijk donateurs in te loten.


Quintet Gaudioso
De meest passende muziekterm, want gaudioso staat voor: met plezier!

En plezier is toch waarvoor we in de eerste plaats aanschuiven aan de bridgetafel! 

Spel 1 Oost gever / NZ kwetsbaar
West

Noord
Oost

Zuid

Jouw zuidhand




pas

pas

 A 2

1

pas

1

??

 10 9 8 7

 7 6 5 

 A V 9 7

Welk kaartje trek je in je tweede beurt uit je biedbox?

Spel 1  Bod
	West

Noord
Oost

Zuid

Jouw zuidhand





pas

pas

 A 2

1

pas

1

??

 10 9 8 7

 7 6 5 

 A V 9 7

Welk kaartje trek je in je tweede beurt uit je biedbox?


Geef een doublet!
Met een 4-kaart in de beide ongeboden kleuren, en na een pas in je eerste biedbeurt, kan jouw doublet maar één boodschap overbrengen: interesse in de ongeboden kleuren en onvoldoende kracht om te openen. Daarmee open je het gevecht om de deelscore. Je gaat niet lijdzaam toezien hoe OW in alle rust zoeken naar hun meest aantrekkelijke contract.

Spel 2  West gever / Niemand kwetsbaar
West


Oost

1


1
2


3
4


pas

   Jouw zuidhand

 10 8 6

 A 3 2

 10 9 8 7

 7 6 5

Met welke kaart kom je uit?
Spel 2  Overpeinzing
	West


Oost

1


1
2


3
4


pas

   Jouw zuidhand

 10 8 6

 A 3 2

 10 9 8 7

 7 6 5

Met welke kaart kom je uit?


Wat weet je?

OW zullen samen ongeveer 26 punten hebben; dat betekent dat partner noord zeker niet onbemiddeld is: een punt of tien zal hij toch wel hebben.
Veel hartenkaarten kan partner niet hebben; toch paste hij op wests 1-opening. Dat duidt op ruiten bij partner. Met ruiten uitkomen in de hoop dat partner een ruiten kan troeven heeft dan weinig slagingskans.
Met troef uitkomen dan? Misschien kan de leider klaveren of schoppen troeven, maar het bieden van dummy duidt niet echt op aftroefmogelijkheden.

Wat wél een risico is, is dat dummy’s ruitenkleur sterk en lang genoeg is om daarop klaveren- en/of schoppenverliezers op te ruimen.

Daarom lijkt het ’t aantrekkelijkst om in klaveren of schoppen uit te komen.

En welke van deze twee kleuren vind je dan het aantrekkelijkst?

Spel 2  Uitkomst
	West


Oost

1


1
2


3
4


pas

   Jouw zuidhand

 10 8 6

 A 3 2

 10 9 8 7

 7 6 5

Met welke kaart kom je uit?


Kies voor de uitkomst in klaveren! Partner kon gemakkelijker met 1 volgen dan met 2. Dat maakt een klaverenuitkomst aantrekkelijker.
Spel 3

 2

 B 3 2

 H V 10 8 7 2

 A 3 2
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Onder passen van OW boden NZ:

 A B 9 7 5


Zuid

Noord
 A H 5 4


1

2
 9



2

3
 V 5 4


3SA

pas

West start met 6; oost B, voor jouw V.

Hoe speel je verder?

Spel 3  Overpeinzing
	 2

 B 3 2

 H V 10 8 7 2

 A 3 2
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 A B 9 7 5

 A H 5 4

 9

 V 5 4

West start tegen jouw 3SA met 6; oost B, voor jouw V. Hoe speel je verder?


3SA bieden was niet bepaald zonder risico. Maar gelukkig blijk je een dubbele opvang te hebben in klaveren.

De vaste slagen zijn snel geteld: vier! En met nog alleen A als klaverenstop moet je hopen dat de ruitenkleur goed is voor vijf slagen. En daarmee is de kernvraag: hoe moet je de ruitenkleur spelen om de kans op vijf ruitenslagen zo groot mogelijk te maken?
Spel 3  Speelplan
	 2

 B 3 2

 H V 10 8 7 2

 A 3 2
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 A B 9 7 5

 A H 5 4

 9

 V 5 4

West start tegen jouw 3SA met 6; oost B, voor jouw V. Hoe speel je verder?


Je kunt je maar één ruitenverliezer permitteren. Na het afgeven van die slag moeten dummy’s resterende ruiten plukklaar zijn, want je hebt maar één entree naar dat moois.

Speel daarom 9 naar … 10! Als die houdt speel je daarna H en V.

Dat gaat goed met B, Bx, Bxx of ABx bij west! 

Je gaat net zolang door met ruiten tot A verschijnt.

Spel 4

 H 3 2
 H 8 7

 B 2

 B 5 4 3 2
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 A 5 4

 A V B 10 9

 A 5 4 3

 V

Zuid

Noord

1

2
2SA*

4
pas

	*2SA: met noords 2 staat de hartenkleur vast als troefkleur. Met 2SA toont zuid extra openingskracht; noord mag met 8-9 punten de manche uitbieden.

Waarom vraagt zuid dat niet met 3? Omdat dit paar 3 biedt met een zwakke 1-opening, die vooral is geboden op een grillige hand. Een pas op 2 opent voor OW gemakkelijk de deur om er nog even in te komen.


West komt uit met V. Hoe probeer je je 4-contract te maken?

Spel 4  Overpeinzing

	 H 3 2

 H 8 7

 B 2

 B 5 4 3 2
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 A 5 4

 A V B 10 9

 A 5 4 3

 V

West komt uit met V. Hoe probeer je je 4-contract te maken?


Vanuit de (zuid)hand met de meeste troeven tel je vijf mogelijke verliesslagen:

één in schoppen, drie in ruiten en één in klaveren.
Klaveren spelen, om daarna klaveren te kunnen troeven, heeft geen zin. Ook omdat je vanuit de zuidhand maar één klaverenverliezer telt! Klaveren aftroeven in de hand met de meeste troeven, levert net zoveel slagen op als troef spelen en daarop klaveren opruimen …

Je brengt het aantal verliezers alleen terug als je aftroevers maakt met de hand waarin je het kleinste aantal troeven hebt.

Daarmee richt je je vizier op de ruitenkleur. En als je je vijf verliezers wil reduceren naar drie, weet je ook hoeveel ruiten je moet troeven. 

En als je het aantal noodzakelijke aftroevers weet, én de instelling van de tegenstanders die daar in de regel graag een stokje voor steken, weet je ook wat je moet doen om dit contract veilig thuis te brengen!

  Spel 4  Aanpak
	 H 3 2

 H 8 7

 B 2

 B 5 4 3 2
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 A 5 4

 A V B 10 9

 A 5 4 3

 V

West komt uit met V. Hoe probeer je je 4-contract te maken?


Win de slag met H! En geef meteen daarna een ruitenslag weg. Grote kans dat OW de aftroefbui zien hangen en troef terugspelen. 

Dat is voor deze ongelukkigen te laat: meteen met troef uitkomen had wel fataal uitgepakt; dan houd je maar één troef over …

Win het troefterugspel in de hand; sla A en troef 4 in dummy.
Dan met schoppen naar A en je laatste ruiten aftroeven in dummy.

Spel 5
Na 1SA – 3SA van West en Oost mag jij 3SA tegenspelen.

Partner noord komt uit met B.
Leider west


Dummy oost

 9 8

 H 7 6
 A 6 5
 V B 8 7 6








Jouw zuidhand

 A 7 2

 B 5 4

 V B 10 3 2

 5 4
Welke kaart leg jij?
Spel 5  Overpeinzing
	Na 1SA – 3SA van West en Oost mag jij 3SA tegenspelen.

Partner noord komt uit met B.

Leider west


Dummy oost

 9 8
 H 7 6

 A 6 5
 V B 8 7 6








Jouw zuidhand

 A 7 2

 B 5 4

 V B 10 3 2

 5 4

Welke kaart leg jij?




Deze overpeinzing is uitsluitend voor de minder ervaren spelers.
Je kunt deze vraag alleen goed beantwoorden als je een goed beeld hebt van wat partner kán hebben als hij uitkomt met de boer. Welke schoppen kunnen dat zijn van de vijf kwintetten hieronder?
a.  H B x x x
b V B x x x

c. V B 10 x x

d. H B 10 x x

e.  B 10 6 5 4 

Een honneur waarmee wordt uitgekomen belooft de aangrenzende honneur eronder. Zonder aansluitende honneur, kom je niet met een honneur uit. 

Deze regel sluit a, b en c uit. Met b en c zou de uitkomst V zijn! En met a een lage schoppen.

d en e blijven over. Ook d, omdat niet wordt uitgekomen met de ‘enkele heer’ maar met de hoogste van de binnenserie. 

Tot zover deze overpeinzing.

Spel 5  Tegenspel
	Na 1SA – 3SA van West en Oost mag jij 3SA tegenspelen.

Partner noord komt uit met B.

Leider west


Dummy oost

 9 8

 H 7 6 
 A 6 5
 V B 8 7 6








Jouw zuidhand

 A 7 2

 B 5 4

 V B 10 3 2

 5 4

Welke kaart leg jij?


Je legt zonder blikken of blozen A, en je speelt 7 terug. Als partner inderdaad uitkwam van  H B 10 x x, maakt hij vijf schoppenslagen op rij!
Leider west heeft dan immers Vxx, en is daarmee kansloos.

Als je straks aan de echte bridgetafel deze beslissingen neemt in soortgelijke situaties, zal de stemming beslist een hoge graad halen op de gaudiosoladder!

Lezers Mailen

Ook zonder verliezer slagen inleveren na een verzaking?

	Mijn vraag betreft een in mijn ogen merkwaardige beslissing, ondanks het feit dat er voldongen verzaakt is.

De situatie is als volgt: ik speel een 4-contract. 

ik heb nog 7 kaarten in handen, 3 slagen verloren, maar alle resterende slagen zijn voor mij; de tegenstander komt uit met 2.

Ik heb H kaal, maar speel troef (alle troeven zijn er reeds uit), en claim de resterende slagen. Nu merk ik dat ik had verzaakt. Deze verzaking had geen invloed op de rest van het spel. Ik maak altijd nog 7 slagen. De arbiter beslist: twee strafslagen.

Mijn vraag: ook al zijn alle resterende slagen voor mij, geldt dan toch deze zware straf?


Rob als arbiter:

Ja, het leven kan hard zijn, vooral na een voldongen verzaking. En helemaal als je zonder verzaking (ook) alle slagen kunt maken!

Om een indruk te geven hoe hard het (bridge)leven kan zijn:

	Zuid is leider in een 6-contract.

De vorige slag is gewonnen door oost; dat is op dat moment de enige verliesslag van de leider.

De leider is al in een feestroes.

 -

 10 9 8

 V 5



 -

 7



 4 3 2



 A H

 A

Oost speelt 2. De leider troeft met A en claimt ook de laatste twee slagen …

West protesteert, door het vooraf aftroeven zal hij V maken. En bij het zien van zuids A is de verzaking duidelijk, waardoor leider zuid, naast V, twee slagen moet inleveren.

Dus in plaats van 6 C: 6-3!

Extra wrang voor de verzaker is, dat de verzaking hem geen voordeel opleverde maar nádeel! Zonder verzaking kan west immers nooit zijn V maken. Dus naast die extra verliesslag moest de leider ook nog twee slagen inleveren.

Dat is het gevolg van de zogenaamde automatische overdracht van één of twéé slagen volgens spelregel 64 A.


Waarom vertel ik dit? Misschien om je alvast op het ergste voor te bereiden (.

Terug naar jouw zaak. Je hebt verzaakt, en omdat de kaart waarmee je verzaakte die slag won, en je daarna ook minstens nog één slag opstreek, moet je volgens de spelregels inderdaad twee slagen overdragen.

In deze zaak speel ik graag een paar verschillende rollen. Het hierboven staande als  

Rob als leider:

Tijdens mijn claim, waarbij ik mijn kaarten open leg, zie ik dat ik heb verzaakt. Dat hoef ik niet te melden. Als de tegenstanders dat ook niet zien, laat ik dat zo. Ik hoef geen slachtoffer te worden van mijn eigen oplettendheid.

Als de tegenstanders al wakker zijn, mijn verzaking zien én de arbiter om die reden uitnodigen, zal ik opvallend sportief mijn lot dragen. Daarbij zal ik zeker ook de tegenstanders feliciteren en daarbij iets zeggen als: ‘Ik vind de spelregels op dit punt wel erg streng.’

Als een van de tegenstanders die strengheid beaamt, sluit ik niet uit dat ik dan toevoeg: ‘Als jij dat ook vindt, kún je de arbiter verzoeken van deze rechtzetting af te zien. Alleen dán heeft hij de ruimte om de strafslagen op te heffen.’

Rob als tegenspeler:

Dat gaat mij te ver. Ongeacht de strengheid ben ik een voorstander van rechtzetten volgens de spelregels. Nu pakt dat inderdaad in mijn voordeel uit. Maar ik weet zeker dat ik daar ook een keer het slachtoffer van zal worden.

Waarop ik als leider alleen maar kan reageren met iets als: ‘Dat kan ik alleen maar respecteren, en dat doe ik ook!’
Wel of geen mechanische fout?!

	Onder passen van OW bieden NZ:

Noord

Zuid

1


3
pas

Na de pas zegt noord: ‘Ik had moeten bieden en wilde zelfs slem onderzoeken.’

We zaten met drie arbiters aan tafel, dus er werd een niet-officiële arbiter om een uitspraak gevraagd.

Deze wilde dat niet doen. Noord zei: ‘Ik leg dit voor aan onze afwezige wedstrijdleider.’

Ter info: 
Noord had 18 punten en zuid 8 punten. 

De resultaten van dit spel waren: 4 C/4+1/4+2.

De wedstrijdleider heeft 1 dag later obv art 25 aan NZ de score van 4+1 toegekend.

Mijn vraag is, of dit ook naar jouw mening correct is.


Rob:

Of de correctie van 3+2 naar 4+1 correct is hangt volledig af van de wijze waarop is geboden.

Zonder biedbox komt uitsluitend een verspreking door de controle. En dat mag dan géén verspreking zijn die het gevolg is van concentratieverlies. 

Deze combinatie maakt het voor een arbiter onmogelijk om een bieding als onbedoeld te verklaren.

En voor zover er nog één procent kans is voor noord om toch door de controle te komen, vervalt die door de opmerking: ‘Ik had moeten bieden en wilde (…).’

Dat had moeten zijn: ‘Ik dacht dat ik een bod had genoemd.’ Vaak denkt een verspreker ook dat hij dat deed en reageert hij verrast als het bieden opeens is afgelopen.

Mét een biedbox valt al meteen het doek voor noord. Dan geldt voor een onbedoelde bieding alleen een mechanische fout. Een grijpfout dus. Daar kan geen sprake van zijn, omdat de paskaartjes in een apart vak zitten.

Ik vermoed dat noord nadacht over wel of geen slempoging doen, en door zijn besluit om geen slempoging te ondernemen paste. Dan wilde noord op het moment dat hij paste ook echt bewust passen.
Hoge 4-kaart eerst?

	Graag leg ik je het volgende voor:

Mijn maat opent 1, ik heb 6 punten, vierkaart ruiten en vierkaart harten. Ik bied 1. Mijn maat vindt dat ik 1 had moeten bieden: "Ik vraag met 1 naar je hoge vierkaarten."



Rob:

Als jouw partner verwacht dat jij met een 4-kaart ruiten én harten 1 biedt, had hij jouw 1-bod moeten alerteren … Met de uitleg: ‘1 ontkent een hoge 4-kaart.’

Geen enkele discussie; begin met je laagste 4-kaart. Het is een misverstand dat als je 5-kaart hoog speelt en 1 minstens een 2-kaart klaveren belooft, met die opening vraagt naar een hoge 4-kaart. De 1-openaar hoeft namelijk geen hoge 4-kaart te hebben! Denk alleen maar een hand als:
 3 2

 3 2

 H V B 2

 A H 7 6 5 

Ook met deze hand open je 1. Maar ik betwijfel sterk of de openaar op een 4-kaart harten of schoppen zit te wachten.

Paren die Walsh op hun systeemkaart hebben staan, hebben een soortgelijke afspraak met alerteerplicht. Ondanks dat 1 ‘in principe’ een hoge 4-kaart ontkent; met openingskracht mee mag namelijk wél voorrang worden gegeven aan het bieden van de ruitenkleur. 

Alerteren

	Indien men in de pre-alert vermeldt dat partner niet mag passen op een 1-opening of indien men vermeldt met een 1-opening dat de klaveren langer kunnen zijn, moet men nadien nog alerteren indien deze bieding zich voordoet.



Rob:

Een bieding die in alle gevallen alerteerplichtig is: elk bod in een kleur dat een andere kleur belooft en/of een extra boodschap, moet altijd worden gealerteerd: ook als die afspraak vooraf is uitgelegd in de vorm van een pre-alert.

Biedingen die alleen lengte beloven in de geboden kleur zijn niet alerteerplichtig, behalve als je kunt vermoeden dat de tegenstanders een andere boodschap of kracht verwachten. Dan treedt de zogenaamde Hoofdregel in van de Alerteerregeling. Denk aan:

West

Oost

1SA

2


Als oost alleen maar lengte harten belooft, is dat eigenlijk niet alerteerplichtig. Maar … omdat je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunt vermoeden dat de tegenpartij rekent op lengte schoppen, is het 2-bod door de Hoofdregel alerteerplichtig.

Als je deze afspraak al bij aanvang van de ronde vertelt, kun je wél vermoeden dat de tegenpartij deze afspraak weet, en vervalt daarmee de hoofdregelplicht.
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